Meni
Zdrava hrana

Program za dijabetičare

Prirodni zaslađivači, namazi, sirupi, keks...

Jedan od osnovnih principa u lečenju obolelih od dijabetesa je primena adekvatne ishrane. Kod planiranja dijete važno je očuvati odnos između ugljenih hidrata, masti i proteina. Od ukupnog energetskog unosa ugljeni hidrati treba da čine 50-60%, masti 30% a proteini 20%. Zato Vam preporučujemo program namenjen dijabetičarima. Reč je o namirnicama prirodno bogatim sa ugljenim hidratima, mastima, vitaminima, mineralima i belančevinama. Cilj je kontrola nivoa glukoze u krvi koja se postiže unošenjem zdravih ugljenih hidrata i namirnica bogatih vlaknima.

--- Preporučujemo ---

Čaj od drena

Čaj od drena

Glavna prednost čaja od drena za dijabetes je u tome što utiče na organizam da poveća sopstvenu proizvodnju insulina. Osim toga, ćelije zadužene za stvaranje insulina štiti od oštećivanja. Takođe pozitivno deluje na rad jetre, naročito na glavobolje i nejasan vid prouzrokovane poremećajima jetre, leči zanemoćalost kukova i kolena. Najnovija istraživanja pokazuju da čaj od drena sprečava razvoj bakterija Stafylococcus aureus, čestog uzročnika kožnih i crevnih infekcija i oboljenja disajnih puteva. Ima i diuretičko dejstvo.

Ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice

Ovas - za razliku od drugih žitarica, biljna vlakna iz ovca, tj. ovsenih pahuljica i mekinja su pretežno rastvorljiva, što im daje veliki značaj za sniženje nivoa holesterola u krvi i održavanje nivoa šećera u normali. Proizvodi od ovsa imaju sledeća svojstva: snižavanje holesterola, regulisanje nivoa šećera u krvi, deluju laksativno i povoljno deluju na srce i krvne sudove i lečenje malokrvnosti, štite debelo crevo od hemoroida i raka. Veliki im se značaj pridaje od strane nutricionista, jer sadrže rastvorljiva biljna vlakna, koja kada su uključena u dijetu sa malo masti i holesterola, pomažu da se snizi novo holesterola u krvi. Samo dve supene kasike ovsenih mekinja dnevno mogu vam pomoci da smrsate, snizite holesterol i zastitite svoje krvne sudove, predupredite ili ublazite dijabetes, sprecite zatvor i preventivno uticete protiv moguceg razvoja raka debelog creva.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje

Osnovni aktivni sastojak u karanfiliću je eugenol, koji poseduje anestetička i antiseptička svojstva. Deluje kao lokalni anestetik, otklanjajući bol kod zubobolje, dok svojm antiseptičkim delovanjem održava zdravlje usne duplje i grla i otklanja neprijatan zadah. Još su zastušljena i eterična ulja kao što su vanilin, kariofilen, etil eugenol i drugi. Karanfilić je dobar izvor minerala od kojih je najviše zastupljen mangan. Od vitamina zastupljeni su vitamini K, B6, B1, B2, B12, vitamin A i beta karoten.