Meni
Zdrava hrana

Začini

Biber, cimet, čili, kardamon, korijander...

Začin je sušeno seme, list, voće, korenje, začinske biljke, kora drveta, koji se koriste u prehrambenoj industriji i kulinarstvu, dodaju se jelu, napicima, u neznatnim nutricionističkim vrednostima i količinama ali zbog toga što se unose u organizam u malim količinama ne mogu se nazvati kompletnim zivotnim namirnicama. Začini se u jela, napitke dodaju zarad upotpunjavanja arome, boje, mirisa i ukusa. Danas se u začine ubrajaju i sveže voće i povrće - njihov sok, sveže začinske biljke, marinirano korenje, marinirane pečurke... Hemijski sastav začina je veoma kompleksan, a svaki poseduje neki specifičan i dominantan sastojak. Najznačajnije komponente hemijskog sastava začina pripadaju grupi isparljivih i čvrstih ulja, smola, estera, fenola, terpena, alkohola, organskih kiselina, alkaloida i jedinjenja sa sumporom. Kao redovni sastojci začina javljaju se i proteini, skrob, šećeri, bojene materije, antioksidansi, vitamini, i veliki broj drugih organskih jedinjenja. Specifična aroma začina potiče od eteričnih ulja, a oštar i ljut ukus od alkaloida i glukozida i produkata njihove hidrolize. Začini kao zdravi dodaci jelima imaju ulogu da poboljšaju ukus jelu, neizbežan su sastojak svake kuhinje, a vrlo često služe i kao lek.

--- Preporučujemo ---

Beli luk

Beli luk

Beli luk snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Ova biljka je dokazan antibiotik, pa se veoma često upotrebljava za suzbijanje prehlade i gripa, a koristan je i kao preventiva protiv istih. Redovnim konzumiranjem belog luka umanjuje se rizik od pojave raka, povećava imunitet i proizvodnja antitela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Čak otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja raspoloženje, zahvaljujući mineralu selenu koji se nalazi u ovoj biljci. Takođe deluje protiv crevnih parazita i gljivičnih infekcija.

Cimet

Cimet

Cimet sadrži dragocene sastojke koji ga čine veoma lekovitim i blagotvornim kada je zdravlje u pitanju. Cimet kao lek se koristi već hiljadama godina unazad, a savremena istraživanja samo potvrđuju ono što su ljudi već odavno znali. Utiče povoljno na jačanje imuniteta, stimuliše mozak i poboljšava kognitivne sposobnosti, smanjuje nivo holesterola i šećera u krvi, poboljšava cirkulaciju, eliminiše napade gladi, ima pozitivan efekat na opstipaciju i kožu.

Karanfilić

Karanfilić

Osnovni aktivni sastojak u karanfiliću je eugenol, koji poseduje anestetička i antiseptička svojstva. Deluje kao lokalni anestetik, otklanjajući bol kod zubobolje, dok svojm antiseptičkim delovanjem održava zdravlje usne duplje i grla i otklanja neprijatan zadah. Još su zastušljena i eterična ulja kao što su vanilin, kariofilen, etil eugenol i drugi. Karanfilić je dobar izvor minerala od kojih je najviše zastupljen mangan. Od vitamina zastupljeni su vitamini K, B6, B1, B2, B12, vitamin A i beta karoten.

Đumbir

Đumbir

Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. Ubrzava metabolizam, snižava holesterol, pomaže lučenju pljuvačke i varenju skrobne hrane, smanjuje nadutost i zatvor, a sve to doprinosi gubitku kilograma. Otklanja glavobolju i doprinosi boljem funkcionisanju mozga, obiluje antioksidansom, koji pomaže u otklanjanju štetnih hemikalija koje naše telo proizvodi kada smo zabrinuti, pa samim tim utiče i na smanjenje psihološkog stresa. Redovna upotreba djumbira moze sprečiti pojavu prehlade i gripa, kao i potencijalne komplikacije ovih stanja.