Meni
Zdrava hrana

Hladno ceđena ulja

Maslinovo, bademovo, sojino, susamovo...

Prirodna hladno cedjena biljna ulja su ulja koja se dobijaju iz jezgra koštuničavog voća ili semenki biljaka, a neka i iz mesnatog dela biljke. Obiluju vitaminima i visokovrednim masnim kiselinama. Za razliku od industrijskih ulja, koja moraju da prođu kroz 6 faza rafinacije, hladno ceđena ulja su potpuno čista i sačuvane su sve hranljive i korisne materije.

--- Preporučujemo ---

Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje

Suncokretove semenke sadrže čak 50% ulja bogatog nezasićenim masnim kiselinama koje čuvaju zdravlje krvnih sudova i snižavaju nivo holesterola u krvi. Pored toga, dobar su izvor proteina i esencijalnih aminokiselina, vitamina E - zaštitnika kože, srca i krvnih sudova, vitamina B1 i B5, magnezijuma, selena, mangana, bakra, folne kiseline i dijetalnih vlakana. Ova biljka nenadmašno je prirodno sredstvo za prevenciju i lečenje karcinoma, dokazani je lek protiv ekcema, artritisa i bolova izazvanih reumom, a pritom snižava holesterol u krvi i koristi se za masažu u slučaju grčeva u nogama. U poslednje vreme sve češće se primenjuje i u kozmetičkoj industriji.

Laneno ulje

Laneno ulje

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrednih nutrijenata. Semenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, minerale kalcijuma, selen, bakar, gvožđe, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum. Lan sadrži linoleninske (omega-6), oleinsku (omega-9), palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linoleinska kiselina (omega-3), i to čini laneno seme najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

Maslina kao lek leči više od 60 vrsta bolesti, a maslinovo ulje je osnova mediteranske ishrane, koja se smatra jednom od najboljih ishrana u smislu sprečavanja nastanaka bolesti modernog doba. Pošto sadrže vitamin E, masline su koristan antioksidant. Pored toga, u sebi sadrže mnoge hranljive i lekovite materije: vitamin C, D, A, K, biljne masti, belančevine, nezasićene masne kiseline itd. Povoljno deluju na sledeće zdravstvene probleme: loše varenje, visok holesterol, povišen krvni pritisak, na sve bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, bronhitis i astmu.

Bademovo ulje

Bademovo ulje

Bademovo ulje je bogato vitaminom E. Ovaj vitamin je poznat kao hrana za kozu. On pruža zaštitiu od ultraljubičastih zraka a bademovo ulje se posebno preporučuje za negu suve koze. Redovno masiranje glave bademovim uljem može sprečiti opadanje kose. Ublažava bolove kod upale mišića i zglobova pa se često upotrebljava za masažu. Bademovo ulje je veoma prijatnog mirisa i ima umirujuće dejstvo pa je korisno za otklanjanje stresa. Kao i ceo badem i bademovo ulje utiče na smanjenje lošeg holesterola u krvi i podizanje nivoa dobrog holesterola pa je dobro koristiti ga u ishrani. Povoljno utiče i na poboljšavanje intelektualne sposobnosti, ubrzava probavu, jača imunološki sistem i deluje kao antialergan. Bademovo ulje koristi se i zbog sposobnosti čišćenja jetre.