Meni
Zdrava hrana

Praškasti proizvodi

Puding, kakao, šlag, šećer u prahu, surutka u prahu...

U praškaste proizvode spada širok asortiman dodataka za pripremu kolača i jela, kao što su: šlag, prašak za pecivo, kakao, puding, razne vrste šećera u prahu, želatin, limuntus, soda bikarbona, konzervans, vinobran itd. U ovu grupu takođe spadaju i instant napici poput kafa i sokova.

--- Preporučujemo ---

Šlag

Šlag

Šlag je namirnica koja se dobija mešanjem slatke pavlake. Danas postoji i gotovi šlag, bilo kao zamrznuti ili u obliku spreja u boci. Šlag je poslastica koja se može koristiti kao samostalni desert, ali i kao dodatak kafi, raznim voćnim salatama i za ukrašavanje i pripremu kolača i torti.

Surutka u prahu

Surutka u prahu

Surutka u prahu dobija se tokom proizvodnje sira, posle odvajanja kazeina. Surutka prolazi kroz pasterizaciju, zatim se pari, kristalizuje i ide na sprej sušenje da bi se dobila surutka u prahu. Ovaj proizvod sadrži visoku koncentraciju amino kiselina, vitamina i minerala iz mleka, kao i mlečnog šećera ( laktoze). Redovnom upotrebom surutke mogu se rešiti ili umanjiti brojni zdravstveni problemi. Proteini surutke podižu imunitet, smanjuju nivo štetnog holesterola, povoljno utiču na regeneraciju jetre, smanjuju nastanak zubnog kamenca, regulišu crevnu floru. Surutka se kao dodatak ishrani preporučuje svima a naročito deci, starijim osobama, trudnicama i dojiljama. S obzirom na nisku kalorijsku vrednost mogu je koristiti i osobe na redukcionim dijetama čime se sprečava deficit hranljivih sastojaka.

Kakao

Kakao

Kakao prah je proizvod koji se dobija hladnim mrvljenjem zrna kako bi se sačuvala nutritivna vrednost i ukus. Kakao prah smanjene masti (10-12%) dobijen je od kakao zrna prve klase. Koristi se za proizvodnju čokolade, čokoladnih napitaka i drugih slatkih proizvoda. Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, smatra se, prema svojim nutritivnim svojstvima, jednom od najhranjivijih namirnica na svetu. Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana. Kakao štiti i pomaže u: štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, smanjuje stres i depresiju, štiti od bolesti srca, štiti od mnogih vrsta raka i podstiče bolje pamćenje i koncentraciju.

Dekstroza

Dekstroza

Dekstroza (grožđani šećer) predstavlja vrstu ugljenog hidrata koji je bogat i zdrav izvor energije. Ovaj prost uglljen hidrat ima visok glikemijski indeks, što znači da se on veoma brzo apsorbuje. Njegova glavna karakteristika je da stimuliše brzo podizanje nivoa insulina u krvi, a pored toga lako transportuje proteine do svake ćelije. Upotreba dekstroze se može pronaći kod osoba koje brinu o svom izgledu i mišićima, pre ili posle treninga. Uz grožđani šećer se veoma dobro kombinuje surutka, jer zajedno sa dekstrozom doprinosi razvoju muskulature, kao i njenom održavanju. Energiju iz dekstroze crpe i troše svi organi, a u najvećoj meri mozak. Zato je dekstroza od posebnog značaja za mentalnu ravnotežu i zdravlje.