Meni
Zdrava hrana

Prirodni napici i sokovi

Sokovi od: aronije, divlje brusnice, repe, šargarepe...

Prirodni sokovi su jedna od jako efikasnih metoda detoksikacije. Delotvornost svežih sokova sastoji se u činjenici da se odvajanjem vitalnih organskih materija i vode od vlaknastih materija voća i povrća drastično ubrzava njihova apsorpcija i potiče aktivnost probavnog trakta. Sveži sirovi sokovi su za 10-15 minuta probavljeni i gotovo u celosti primenjeni u obnovi i prehranjivanju tkiva, žlezda i telesnih organa, dok se putem obroka taj proces odvija tek nakon nekoliko sati. Dokazano je da naše telo apsorbuje više hranjivih sastojaka iz soka, nego iz tvrdih namirnica. Ukoliko se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti sveži, nezaslađen sok od organskih voća ili povrća. Kada pijemo sveže sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u našu krv, i tada naše telo dobija brojne hranljive materije. Dakle, čaša soka će Vas ekspresno napuniti energijom i ostalim vitaminima, mineralima, enzimima koji su nam potrebni za normalan rad čitavog organizma.

--- Preporučujemo ---

Matični sok od aronije

Matični sok od aronije

Kao izuzetan antioksidans, aronija sprečava stvaranje slobodnih radikala i njuhov "napad" na zdrave ćelije u telu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti. Mnoge studije su pokazale da aronija ima i antikancerogeno delovanje, jer u velikom procentu "ubija" maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog creva i jetre. Sok od aronije u sebi sadrži: vitamine A, B2, B6, B9, C, E i P. Pored vitamina, sok od aronije u sebi još sadrži minerale: kalijum, kalcijum, gvožđe i mangan.

Matični sok od brusnice

Matični sok od brusnice

Matični sok od brusnice sadrži sve vitamine koje brusnica poseduje u izobilju, a to su: vitamin C, beta karoten i vitamine B kompleksa. Od minerala, sok sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor. Matični sok od brusnice je jak antioksidant i veoma dobro deluje kao imunostimulans. Smatra se da sadrži i antikancerogeno dejstvo. Preporučuje se osobama koje su sklone urinarnim infekcijama.

Matični sok od nara

Matični sok od nara

Seme i sok od nara smatraju se tonikom za srce i grlo. Kora od voća i kora od stabla se koristi kao tradicionalni lek protiv proliva, dizenterije i crevnih parazita.Sok od nara je bogat antioksidativnim svojstvima, sadrži tri puta više antioksidanta u 100 ml nego crno vino ili zeleni čaj. Kao rezultat ovog visokog sadržaja antioksidanta, pomaže u borbi protiv raka dojke i raka prostate. Matični sok od nara dobro razređuje krv. Kao rezultat toga, izvrstan je za bolji protok krvi u srce. Takođe, pomažu u sprečavanju nakupljanja taloga na zidovima arterija. Nakupljanje taloga može dovesti do smanjenja protoka krvi, što može izazvati srčani i moždani udar. Ovi korisni učinci koriste i osobama s dijabetesom, koji imaju povećan rizik za aterosklerozu. Velike količine vitamina C pomažu u borbi protiv gripa i simptoma prehlade.

Matični sok od borovnice

Matični sok od borovnice

Borovnica sadrži organske kiseline, naročito jabučnu i limunsku, zatim šećer, pirokatehinske tanine, vitamine C i B, karotin, masna ulja i proteine. Brojna istraživanja pokazala su da je sok od borovnice savršen lek protiv malokrvnosti, da borovnica usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida i krvotok uopšte, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma.