Meni
Zdrava hrana

Med i proizvodi od meda

Med, propolis, polen, matična mleč...

Med je sirupasta materija koju stvara digestivni sok iz želuca pčele usisavanjem nektara medonosnih biljaka, koji pčele skupljaju, dodajući specifične materije, transformišu i odlažu u ćelije saća da sazri. Med se ustvari sastoji od oko 75% fruktoze i glukoze i oko 18% vode. Ostatak su dekstrin, belančevine, nešto vitamina B grupe, kao i gvođžđe i kalcijum. Kada je reč o vrstama meda, one se mogu definisati prema geografskom poreklu ili da li potiče od jedne ili više vrsta biljaka. Tako da imamo bagremov, lipov, suncokretov, livadski, šumski med. Ali u zavisnosti od mesta gde se košnice nalaze postoji med od maline, kupine, voćni med.

--- Preporučujemo ---

Livadski med

Livadski med

Livadski med potiče od raznih cvetnih vrsta biljaka. U zavisnosti od kojih biljaka med potiče, boja, ukus i miris mogu varirati. Boja mu je od svetložute i crvenkaste do tamnijih nijansi. Ukus zavisi od biljne vrste koja u sastavu meda dominira i može biti prijatno sladak, ali i pomalo gorak. Livadski med sadrži enzime, minerale, organske kiseline, vitamine i ostale vredne sastojke. Livadski med se daje rekovalescentima za oporavak, osobama koje imaju nedostatak energije, u slučaju pada imuniteta i prehlade. Takođe se daje i u slučaju plućnih, bubrežnih i stomačnih problema. Posebno je dobar za srce i krvne sudove.

Propolis kapi

Propolis kapi

Propolis proizvode pčele, njime oblažu tavanicu košnice i na taj način je dezinfikuju. Ispoljava antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, blago antioksidaciono i antiseptično dejstvo. Koristi se kod bakterijskih infekcija, neprijatnog daha iz usta, herpesa, rana, ekcema, posekotina i opekotina.

Pčelinji polen

Pčelinji polen

Pčelinji polen je jedan od najkompletnijih namirnica na planeti kad su u pitanju hranljivi sastojci. Njegova nutricionistička vrednost se ne može porediti sa drugim namirnicama ni po raznovrsnosti hranljivih sastojaka ni po tome što je lako dostupan. Aminokiseline u polenu, kojih ima mnogo, su takvog sastava da ih organizam odmah apsorbuje. Lekovita svojstva su: reguliše metabolizam, čuva vid, poboljšava cirkulaciju, povećava hemoglobin u krvi, jača apetit, jača imunitet, smiruje zapaljenske procese, bronhitis, i odličan je u prevenciji problema sa prostatom.

Matična mleč

Matična mleč

Matična mleč je najsavršeniji pčelinji proizvod. Njena čudotvorna lekovitost doseže do gotovo svih bolesti i mnogi je nutricionisti smatraju najsavršenijom namirnicom na svetu. Pored toga što hrani, ona i leči i revitalizuje telo, vraća mu snagu i energiju. Sadrži vitamine A, B, C, D i E, sa posebno visokom koncentracijom vitamina B5 i vitamina B6. Lekovita svojstva su: blagotvorno deluje na kožu protiv mnogih kožnih bolesti, deluje antibakterijski i antivirusno, deluje kao antioksidant, povećava broj eritrocita u krvi i popravlja krvnu sliku, povećava libido, pojačava imunitet organizma. Takođe popravlja raspoloženje, primenjuje se kod raznih nervnih poremećaja, reguliše krvni pritisak i snižava nivo lošeg holesterola.