Meni
Zdrava hrana

Čajevi

Zeleni, kantarionov, hibiskus, valerijana, nana...

Čajevi su prvobitno imali ulogu sredstava za lečenje. Poznato je kako su čajevi preteče lekova i da je Hipokrat ostavio zapise o 400 lekovitih biljaka, kao i o njihovoj primeni u lečenju. Osim istorijskih činjenica, verovanje u lekovitost čaja potiče od njegovog učinka na organizam. Čajevi sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno delovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže kako su oni čuvari zdravlja i "lovci" na slobodne radikale. Čaj suzbija i smanjuje umor i pospanost, naročito ako je umor nastao zbog umnog naprezanja. Čaj okrepljuje i omogućava bolji rad mišića.

--- Preporučujemo ---

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Zeleni čaj pokazuje antikancerogeno dejstvo, sprečava začepljenja krvnih sudova, razvoj srčanih oboljenja, ubrzava metabolizam i sagorevanje masti. Takođe, snižava nivo holesterola, pa se primenjuje i kod povećnog nivoa holesterola u krvi. Zeleni čaj sadrži fluoride, koji sprečavaju razvoj karijesa. Bogat je antioksidansima, koji sprečavaju razvoj oštećenja ćelija u organizmu. Koristi se kod infekcija, prehlada smanjujući oštećenja ćelija pod dejstvom virusa. Upotrebom zelenog čaja sprečava se razvoj malignih ćelija, a redovno konzumiranje je povezano sa smanjenom incidencom razvoja: raka jajnika, kolona, jednjaka, mokraćne bešike, pluća, pankreasa, prostate i kože.

Čaj od valerijane

Čaj od valerijane

Čaj od valerijane se preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i protiv nesanice. Dobre rezultate daje kod nesanice izazvane brigama i stresom. Što se tiče drugih nervnih oboljenja, pomaže kod nervne glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano sa osećajem teskobe u grudima i strahom. Koristi se i kao kompliment u lečenju epilepsije, ali ne kao osnovni lek. Preporučuje se i za lečenje bolesti zavisnosti a naročito je koristan za odvikavanje od pušenja. Deluje još i na: ublažavanje migrene, opuštanje grčeva u mišićima i želucu, deluje kao analgetik pa pomaže kod menstrualnih bolova, ublažava simptome astme, snižava krvni pritisak.

Čaj od nane

Čaj od nane

Nana je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koja se od davnina koristi u narodnoj medicini. Danas je ona lek protiv mnogih bolova, tegoba, upala i infekcija, koristi se za pravljenje čajeva, pripremanje eteričnih ulja, lekova i kozmetičkih preparata. Čaj od nane se koristi kao lek najviše kod stomačnih tegoba, a takođe i za smirenje i protiv nesanice (kada ste nervozni, probajte čaj od nane). Čaj od nane se koristi kao lek i kod zastoja u varenju hrane, protiv grčeva, nadutosti, mučnine. Kalijum iz nane ima ulogu kod pravilnog rada srca. Takođe se koristi i za eliminaciju neprijatnog zadaha. Zbog svog prijatnog ukusa, nana se često dodaje drugim čajevima ili preparatima za korekciju ukusa.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice obiluje magnezijumom, vitaminom A i kalijumom pa se smatra jednim od glavnih saveznika kada je u pitanju normalan rad organizma. Čaj od kamilice se prevashodno koristi kod stomačnih problema, problema sa probavom i uopšte kod problema sa organima za varenje. Pored toga, kamilica je i antiseptik, pa se koristi za dezinfekciju rana, pomaže brže zarastanje rana i čireva. Takođe se može koristiti i za oralnu higijenu. Čaj od kamilice je dobar i za smirenje, u slučajevima nervoze, anksioznosti i nesanice – deluje pozitivno na nervni sistem.