Meni
Zdrava hrana

Brašna i žitarice

Heljdino, kokosovo, kukuruzno, pšenica, pirinač...

Brašno je osnovna sirovina naše prehrane. Brašno i mlinarski proizvodi se dobijaju kroz proces mlevenja i sejanja. Brašno nastaje višefaznim usitnjavanjem i mlevenjem zrna pšenice u čestice različitih veličina koje se proseju i spajanjem različitih pasaša formiraju se različiti tipovi brašna. U zavisnosti od veličine čestica, razlikujemo meka brašna, oštra brašna i krupicu.


Žitarice su vrsta namirnica koje najbolje snabdevaju organizam energijom. Ovu ulogu nose samo žitarice u neprerađenom tzv. integralnom obliku, ili njihovi proizvodi. Žitarice su bogate magnezijumom, kalcijumom, gvožđem, vitaminom E. Predstavljaju sinonim za većinu vitamina iz B grupe, i zanačajan su izvor tijamina, vitamina B6 i folne kiseline. Pored nutritivne, imaju nezamenljivu dijetetsku vrednost. Najveći su izvor dijetalnih vlakana. Vlakna su važan nerastvorljivi deo ugljenih hidrata i imaju nezamenljivu ulogu u regulisanju peristaltike creva.

--- Preporučujemo ---

Heljdino brašno

Heljdino brašno

Heljdino brašno je jako bitno za naše zdravlje, jer heljda sadrži obilje vlakana, minerala, vitamina i proteina. Ako ste alergični na gluten – slobodno može koristiti heljdino brašno, jer ono ne sadrži isti, za razliku od belog pšeničnog brašna. Lekovita svojstva: jača organizam, podmlađuje krvne sudove, otklanja umor, zagreva, isušuje, povećava cirkulaciju u rukama i nogama, izgrađuje krv, povećava lučenje urina. Odlična je za pamćenje i koncentraciju. Snižava pritisak, leči arteriosklerozu i zatvor. Delotvorna je i u lečenju bolesti pluća i bubrega, doprinosi pravilnom radu creva.

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno sadrži dugu listu hranjivih supstanci. Ono je izvor nijacina, tijamina, riboflavina, pantotenske kiseline, folata i vitamina B6, E i K. Ono sadrži 18 aminokiselina i vrednih minerala, kao što su magnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan i selen. Konzumiranje kukuruznog brašna može da pomogne da se smanji rizik od oboljevanja od raka debelog creva, hemoroida, divertikuloze i poremećaja creva. Brašno od celog zrna kukuruza se kreće kroz creva brže od ostalih vrsta hrane, što smanjuje količinu otpadnih materija koje ostaju unutar tela. Druga korist od konzumiranja kukuruznog brašna je ta što ono čini ćelije u debelom crevu jačima, a takođe pojačava i antioksidantno delovanje. Kada se brašno od kukuruza uključi u ishrani takođe dolazi do poboljšanja imuniteta u stomaku.

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno je meko brašno koje se pravi od kokosove pulpe. To je prirodan sekundarni proizvod koji se dobija proizvodnjom kokosovog mleka. Kokosovo brašno ima široku primenu u dijetama bez žitarica, jer ne sadrži gluten i bogato je proteinima. Lekovita svojstva: jača imunološki sistem, unapređuje funkciju štitne žlezde, poboljšava zdravlje kostiju, održava optimalan nivo šećera u krvi.

Ovseno brašno

Ovseno brašno

Ovseno brašno je odličan izvor energije. Sadrži oko 65% skroba, koji je lako svarljiv. Mast prisutna u udelu od 5-6% i predstavlja odličan izvor esencijalnih masnih kiselina. Proteini ovsenog brašna imaju bolji aminokiselinski sastav od proteina drugih žitarica. Od minerala mogu se istaći kalcijum i gvožđe. Ovseno brašno je bogato E vitaminom i vitaminima B grupe. Poznato je po tome da je puno vlakana, pa pogoduje dijetetskom režimu ishrane, smanjujući apetit. Povoljno deluje na vaskularni i probavni sistem. Odlično je kao regulator želudačne kiseline, preporučuje se pacijentima koji boluju od malokrvnosti, kao i kod saniranja različitih upala organa.